Anne Mo.z.art – “Heksehjerter”

Med “Heksehjerter” som utstillingsittel vil øyeblikkelig en hel masse assosiasjoner manes fram. For noen er det tanken på den onde eventyrheksen, og lyden av ekkel hekselatter som dukker fram. Andre får kanskje assosiasjoner til trolldom, Wicca, helbredende urter eller kloke koner. For andre igjen står kanskje tanker om sterke kvinneskikkelser, individualitet, frihet og skamløshet mer sentralt i forhold til heksebegrepet.
I Annes utstilling blandes flere av disse aspektene. Bildene tar oss med på en reise rundt omkring i både tid og rom. Kvinnene som skildres er til tider henne selv, venner, eventyrfigurer, historiske skikkelser, og noen ganger kanskje alt på en gang. Fellesnevneren er heksehjertet. Holdningen hos alle disse kvinnene kan relateres til noe “heksete”. Frihetsfølelsen av å “vanne blomstene” på skogstur. Skamløsheten til de nakne aktmodellene. “Gi-faen-holdningen” til modeller som gir oss finger’n. Fryktløsheten hos jenten som går ut i verden med kniv. Her lever man sitt eget liv. Her eier man sitt eget heksehjerte, skamløst og fritt.
Historisk sett er heksebegrepet negativt ladet. For mange i dag vil fortsatt assosiasjonene til ordet være negative. Hekser var stort sett “ugreie” eller uregjerlige kvinner. Kvinner ble sett på som irrasjonelle og hysteriske. De var svake og styrt av lyst, og utgjorde derfor et lett bytte for djevelen.
Anne sine heksehjerter representerer det motsatte. De tar kontroll over egen skjebne. De koser seg. De lever fritt. De vet at de ikke har noe å skamme seg over.
Alle bildene i utstillingen er malt i akryl på lerret. Maleriene er malt i Annes karakteristiske ekspressive stil med brede penselstrøk og en kraftig fargebruk.