Kaja van Flandern – “Hyllest til kvinnen”

Det er med en enorm glede, og stor stolthet, vi nå presenterer denne utstillingen.
Fredag 13. mai braker det løs! Du er hjertelig velkommen til utstillingsåpning fra kl 18-20. Vi lover god stemning, nydelig musikalsk innslag og bobler i glasset.
En fin aften.
Kaja van Flandern er en annerkjent kunstner fra Bergen. Hun maler i figurativ stil og er kjent for sine portretter som søker å fremstille mer enn modellens ytre.
Hennes skildringer er ekspressive og blottlegger modellens karakter og emosjoner – det indre menneske.
Utstillingen består av både tegninger, akvareller og oljemaleri.
Som utstillingens tittel lover, vil du her kunne få oppleve en hyllest til kvinnen. Her fremstilles nydelige kvinneskikkelser, og de mange aspekter omkring det å være kvinne.
Utstillingen blir stående til 4. juni.
På åpningsdagen er du velkommen fra kl 18-20. Utover dette holder vi vanlige åpningstider.
Dette er en salgsutstilling. Alle salg formidles av Galleri Mo.z.art. Ta gjerne kontakt ved interesse eller andre henvendelser.
KAJA VAN FLANDERN:
Kaja van Flandern ble født i Arnstadt, Tyskland, den 13 mai 1945. Hennes foreldre var norske Frederica Anthonisen og tyske Werner Flender.
Både mor og far var operasangere.
Kaja van Flandern sin oppvekst var preget av kulturelle impulser og hun ble oppmuntret til utfoldelse både innen kunst og musikk. Deler av oppveksten bodde van Flandern i Norge hos familien Lambach, og senere hos Munch-familien i Bergen.
Femten år gammel ble hun sendt på kostskole i England. På Morton Hall i Shrewsbury fikk van Flandern videre opplæring innen kunst og musikk.
Etter oppholdet i England bar ferden videre til Tyskland. Her fortsatte hun sine studier og ble elev ved Staatliche Akademie der Bildenden Künste i Stuttgart.
Her lærte hun tegning, maleri og grafikk under veiledning fra velrenommerte professorer. Blant annet fikk hun grundig opplæring i Bauhaus’ form- og farge-teori fra professorer som selv var Bauhaus-elever. Denne grunnleggende opplæringen er vesentlig for van Flanderns kunstneriske virke den dag i dag.
I 1967 fikk Kaja van Flandern plass i professor Gustaf Singers klasse på det svært annerkjente L’Ecole des Beaux Arts i Paris. Her studerte hun abstrakt kunst og farge-teori. Hun fikk en dypere forståelse for sitt kunstneriske uttrykk, og innså at det abstrakte formspråk ikke var veien å gå for henne.
Det figurative, og det ekspresjonistiske, ble veien hun valgte å følge.
I 1968 var hun fortsatt elev ved akademiet i Paris da studentrevolusjonen brøt løs. Hun befant seg midt i begivenhetenes sentrum, og kan fortelle om plakater som ble trykket i akademiets kjeller, lange køer for å få tatt ut litt penger, og nye køer for å få kjøpt seg litt melk.
Etter oppholdet i Paris fortsatte van Flandern å utforske verden for å suge til seg nye inntrykk og kunnskap om kunst og kultur. Hun tilbragte tid i Italia,
og flere europeiske storbyer. Hun dro også til Mexico og Nord-Amerika. I tillegg bodde hun også et år i et kunstnerkollektiv i Israel.
Senere bosatte van Flandern seg i Norge. På denne tiden arbeidet hun med kunst, og fikk delta på flere store utstillinger. Blant annet fikk hun stille ut på Høstutstillingen flere ganger, og på Artes Galleri i Oslo. I denne perioden samarbeidet hun med den svært annerkjente kunstneren Horst Janssen. Hun hadde allerede fått omfattende tegneundervisning i Tyskland, og sammen med Janssen ble tegnekunnskapene videre utviklet. Han så hennes talent og oppfordret henne videre inn i det figurative formspråket.
Deler av van Flandern sitt liv har vært viet til å undervise om kunst. Hun har formidlet av sin kunnskap til både barn og voksne, og er spesielt opptatt av barns behov for å uttrykke seg kreativt.
I 1995 åpnet van Flandern Norges første galleri for kvinnelig kunst. Hennes hensikt bak dette var å vise kvinners syn på deres egen følsomhet, kropp og sjel.
Tankene bak dette kvinnekunst-galleriet kan vi dra med oss videre til utstillingen som kan sees hos Galleri Mo.z.art.
Tittelen lover oss en hyllest til kvinnen, og det er akkurat det den leverer. Her blottlegges mange aspekter ved det å være kvinne. Van Flandern viser oss den menneskelige dualisme. Hvordan vi lever i splittede tilværelser, og hører hjemme i flere verdener. Om hvordan vi til tider balanserer på avgrunnens rand.
Det handler om femininitet, følelser, sjeleliv, transformasjoner, mytologi, relasjoner og ekspresjoner. Kvinne – med kropp og sjel.